Kapitel

Hur det lokala nätet kommer att se ut beror naturligtvis på hur fastigheterna ligger i förhållande till varandra samt förutsättningar hos den lokala geografin. I de flesta fall är den enklaste strukturen att bygga ett hierarkiskt nät.

Strukturen är att via (oftast lång) anslutning kopplas det lokala nätet till det nät som levererar datorkommunikationen vidare (GW). Det lokala nätet består sedan av att ett antal spridningsnoder hierarkiskt kopplade till varandra, och de enskilda fastigheterna ansluts sedan till närmsta nod. Fibersträckorna i nätet består av dels gemensamt utnyttjade sträckor, dels enskilda accessfiber för varje fastighet. Utmaningen i att konstruera det här nätet är att maximera de gemensamt utnyttjade delarna och minimera de enskilda. Kostnaden för fibersträckorna, inklusive grävning mm, är oftast den dominerande kostnaden, å andra sidan innehåller oftast noderna aktiv utrustning som måste underhållas.

Alternativa strukturer kan vara att man ansluter fastigheter i kaskad, dvs i en ringformad struktur, att man har flera kopplingar till omvärlden (t.ex direkt förbindelser till grannbyn), etc.

Kostnaderna för nätet är dels den stora investeringen, dels den mindre men återkommande driftkostnaden. Dessa kan fördelas på olika sätt. Oftast är principerna att driftkostnaderna fördelas lika. När det gäller investeringskostnaderna är principen att kostnaderna för gemensam utrustning och fibersträckor fördelas jämt mellan fastigheterna.

Kostnaderna för de enskilda fibersträckorna skiljer sig ofta markant åt, men ofta är även här principen att dela lika – medelvärdet. Den enskilda utrustningen i fastigheterna hör till respektive fastighet och delas inte.

Markarbete, kabelvisning och förläggning

På de flesta ställen behövs det någon form av tillstånd för att gräva. Var noga med att undersöka att grävningen kan ske utan risk för befintliga kablar eller annan anläggning under mark. Kabelägare och eldistributörer erbjuder kostnadsfri kabelvisning, det vill säga märker ut var befintliga kablar går. Kabelvisningen begärs i god tid före grävningsarbetets början och i samråd med projektören. Tänk på att beställa i god tid! Vissa kabelägare kan ta mycket lång tid på sig att utföra kabelvisningen. Själva grävningen kan med fördel utföras av föreningen. Det innebär oftast en stor kostnadsbesparing och kan också ingå i den totala projektkalkylen som egenfinansiering. Grävnings- och installationsarbeten på den egna tomten bekostas eller utförs alltid av fastighetsägaren och ingår inte i de kostnader som är stödberättigade.

Kanalisation

Kanalisation är det rör i vilken fiberkabeln dras in. Kanalisationsarbetet, att gräva ner röret, kan utföras av föreningen, men ska följa uppställda riktlinjer. Detta är en mycket viktig del av arbetet och kräver god insikt i de olika typer av lösningar som finns.  Utöver val av rätt lösning är det väsentligt att all kanalisation, fiberkoncentrationspunkter och noder ska dokumenteras noga, enligt branschstandard.

Fiberkabel, förläggning och svetsning

Själva fiberkabeln anskaffas av eller i samråd med fackkompetens. Förläggningen, det vill säga arbetet med att dra, blåsa eller spola in kabeln i kanalisationsröret, ska alltid utföras av fackman eller entreprenör. Ibland behöver kabeln skarvas och varje enskild fiber svetsas ihop. Detta arbete ska alltid utföras av fackman, likaså den avslutande kontakteringen.

Inmätning och dokumentation

När kabeln väl är i marken ska fibrernas transmissionsegenskaper (överföringsegenskaper) mätas in och dokumenteras. Inmätningen sker med speciella instrument och av speciellt utbildad mätpersonal. All kabel och utrustning som placeras utomhus ska också lägesbestämmas på karta, helst i ett s k GIS-system (Geografiskt InformationsSystem – ett datorbaserat kartritningssystem).

Märkning av kabeln

Den nedlagda kabeln måste kunna identifieras i alla dess olika delar och ska därför märkas. Riktlinjer för detta finns att hämta från SSNf och ska följas. Detta är viktigt, dels för att snabbt kunna reparera eventuella fel eller avbrott som kan uppstå, dels vid framtida utbyggnad av nätet. För att skydda kanalisation och kabel bör ett varningsnät läggas 10–20 centimeter över plastslangen. Detta fungerar dels som en varning till den som i efterhand gräver i området, men också för att nätet innehåller en metalltråd som kan signalsättas vid kabelsökning. Föreningen är nämligen skyldig att erbjuda kabelvisning, om någon skulle begära att få veta var kabeln går. Detta kan antingen hanteras av föreningen själv eller köpas av annan organisation.

Anslutningsutrustning

Aktiv utrustning är den som kopplas till fibern så att informationen kan flöda med hjälp av ljus. Den  aktiva utrustningen består av routrar, switchar och anslutningsutrustning i bostaden/företaget. Normalt tillhandahålls, övervakas och sköts all denna utrustning av den som står för driften av det lokala nätet.

Inga kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Det går att läsa mer om bokens syfte under länken om kokboken. Har du istället konstruktiva ideer och förslag så kan du kontakta någon av de ansvariga. Kontaktuppgifter till dem finns under sidan kontakta. Här finns hela bokens kommentarer i ett RSS flöde

Projektet genomförs av Stiftelsen Folkets Hubb i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och lokala krafter med EU-finansierig i form av Landsbygdsmedel administrerade av Jordbruksverket.

Administrativt